ⓘ Stanisław Manturzewski. Studiował archeologię na Uniwersytecie Warszawskim. Był dziennikarzem w piśmie Po Prostu, autor głośnego reportażu W zaklętych kręgach d ..

                                     

ⓘ Stanisław Manturzewski

Studiował archeologię na Uniwersytecie Warszawskim. Był dziennikarzem w piśmie Po Prostu, autor głośnego reportażu W zaklętych kręgach drętwej mowy. Pracował jako socjolog w Zakładzie Badań Społecznych Polskiej Akademii Nauk. Współautor z Czesławem Czapówem socjologicznej książki Niebezpieczne ulice. U źródeł chuligaństwa. Materiały i refleksje 1960. Przyjaciel Jana Józefa Lipskiego. W latach pięćdziesiątych uczestnik dyskusji Klubu Krzywego Koła. Autor porad erotyczno-seksualnych w tygodniku "Kulisy” pod pseudonimem Izolda Dreszcz. Przez pewien czas kierownik Domu Kultury w Siedlcach. W latach 90. współpracował z Biurem Analiz Kancelarii Prezydenta nad analizą elektoratu Stanisława Tymińskiego. Autor recenzji filmowych, reportaży.

Filmem zajął się pod koniec lat 50, początkowo jako scenarzysta. Następnie rozpoczął pracę reżyserską. Nie uczył się w żadnej szkole filmowej. Autor kilkudziesięciu scenariuszy filmów dokumentalnych, w tym nawiązującego do dokumentalnej "czarnej serii” debiutu fabularnego Bohdana Poręby Lunatycy 1960. Reżyser filmów dokumentalnych, począwszy od zrealizowanego w 1974 ze Stanisławem Niedbalskim Jastrzębie. Współpracował z Jerzym Hoffmanem, Edwardem Skórzewskim, Markiem Piwowskim i Andrzejem Wajdą. Aktor – naturszczyk w kilkunastu filmach fabularnych. Przygotował do druku i opatrzył wstępem teksty literackie Jana Himilsbacha, o którym zrealizował także film Jan Himilsbach – prawdy, bujdy, czarne dziury 2002.

                                     

1. Filmografia

  • 1979 – W tym szaleństwie
  • 1984 – O-bi, o-ba. Koniec cywilizacji reż. Piotr Szulkin – epizod aktorski
  • 1987 – Więcej światła
  • 1979 – Klincz reż. Piotr Andrejew – epizod aktorski: księgowy klubu "Znicz”
  • 1973 – Dopóki jeszcze można
  • 1983 – Sęki i drzazgi
  • 1982 – Choinka strachu reż. Tomasz Lengren – epizod aktorski
  • 1974 – Jastrzębie Nagrody: 1974 – XIV OFFK Kraków, Srebrny Lajkonik
  • 2002 – Jan Himilsbach – prawdy, bujdy, czarne dziury
  • 1971 – Ich miłość