ⓘ Idris Muhammad – amerykański perkusista jazzowy. Urodził się jako Leo Morris, imię Muhammad przybrał po konwersji na islam w latach 60. XX w. Na perkusji zaczął ..

                                     

ⓘ Idris Muhammad

Idris Muhammad – amerykański perkusista jazzowy.

Urodził się jako Leo Morris, imię Muhammad przybrał po konwersji na islam w latach 60. XX w. Na perkusji zaczął grać mając 8 lat i już w 1955 roku rozpoczął pracę jako profesjonalny muzyk w zespołach jazzowych. Zaliczany jest do grona najbardziej innowacyjnych i wpływowych perkusistów soulowych lat 60. Współpracował m.in. z Lou Donaldsonem, Johnnym Griffinem, Pharoah Sandersem oraz Georgeem Colemanem. W ostatnich latach życia koncertował z pianistą Ahmadem Jamalem.

                                     

1. Dyskografia

  • Boogie to the Top 1978
  • Kabsha 1980
  • You Aint No Friend of Mine 1978
  • Fox Huntin 1979
  • Black Rhythm Revolution 1970
  • Right Now 1998
  • House of the Rising Sun 1976
  • Power of Soul 1974
  • Make It Count 1980
  • Turn This Mutha Out 1977
  • My Turn 1993
  • Peace & Rhythm 1971