ⓘ Paul Mazursky, właśc. Irwin Mazursky – amerykański reżyser, aktor, scenarzysta i producent filmowy. Został wyróżniony w roku 2000 przez Ambasadora Rzeczypospoli ..

                                     

ⓘ Paul Mazursky

Paul Mazursky, właśc. Irwin Mazursky – amerykański reżyser, aktor, scenarzysta i producent filmowy. Został wyróżniony w roku 2000 przez Ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Waszyngtonie tytułem Amicus Poloniae.

                                     

1. Wybrana filmografia

jako reżyser i scenarzysta

  • Wrogowie 1989
  • Bob & Carol & Ted & Alice 1969, nominacja do Oscara za reżyserię
  • Niezamężna kobieta
  • 20 lat i ani dnia dłużej 1996, nominacja do Złotego Niedźwiedzia
  • Moskwa nad rzeką Hudson 1984

jako aktor

  • Narodziny gwiazdy 1976
  • Rodzina Soprano serial telewizyjny, 1999-2006
  • Niezamężna kobieta 1978
  • Wrogowie 1989
  • Moskwa nad rzeką Hudson 1984
  • Życie Carlita 1993