ⓘ Claude Miller był synem Léona i Olgi Miller. Studiował w Institut des hautes études cinématographiques w Paryżu. Po ukończeniu nauki pracował jako kierownik pro ..

                                     

ⓘ Claude Miller

Claude Miller był synem Léona i Olgi Miller. Studiował w Institut des hautes études cinématographiques w Paryżu. Po ukończeniu nauki pracował jako kierownik produkcji i asystent reżysera François Truffauta, który miał duży wpływ na jego wizję artystyczną, a jego filmy często porównane są do tych, które zrealizował Truffaut.

Kilka filmów Millera opartych jest na powieściach takich pisarzy, jak Patricia Highsmith Powiedz, że ją kocham, czy Ruth Rendell Betty Fisher i inne historie, czy John Wainwright Przesłuchanie w noc sylwestrową. Otrzymał 16 nominacji do prestiżowej nagrody Cezara, przyznawanej przez francuską Akademię Sztuki i Techniki Filmowej. W 1981 otrzymał Cezara za najlepszy scenariusz do filmu Przesłuchanie w noc sylwestrową. W 1998 zdobył Nagrodę Jury na 51. MFF w Cannes za film Zimowe wakacje.

                                     

1. Nagrody

  • 51. MFF w Cannes 1998
  • MFF w Montrealu 1981
  • Syndicat français de la critique de cinéma et des films de télévision 1982
  • MFF w Montrealu 2001
  • Festival des créations télévisuelles de Luchon 2002
  • Festiwal Filmowy w Montrealu 2007
  • Syndicat français de la critique de cinéma et des films de télévision 1989
  • Cezar 1982
  • 50. MFF w Berlinie 2000
  • MFF w Stambule 1993
  • SACD Awards 1984
  • Festa del Cinema di Roma 2011
  • SACD Awards 2012
  • Prix Louis-Delluc 1985
                                     

2.1. Filmografia Reżyser

  • 2012: Teresa Desqueyroux, tyt. oryg. Thérèse Desqueyroux
  • 1981: Przesłuchanie w noc sylwestrową, tyt. oryg. Garde à vue
  • 1992: Akompaniatorka, tyt. oryg. L’Accompagnatrice
  • 2009: Marching Band
  • 1994: Le Sourire
  • 1967: Juliet dans Paris
  • 1983: Śmiertelny wyścig, tyt. oryg. Mortelle randonnée
  • 2010: Voyez comme ils dansent
  • 1971: Camille ou la comédie catastrophique
  • 1977: Powiedz, że ją kocham, tyt. oryg. Dites-lui que je l’aime
  • 2007: Tajemnica, tyt. oryg. Un secret
  • 1969: La Question ordinaire
  • 2001: Betty Fisher i inne historie, tyt. oryg. Betty Fisher et autres histoires
  • 2009: Je suis heureux que ma mère soit vivante
  • 2000: Pokój wróżek, tyt. oryg. La Chambre des magiciennes
  • 1976: La meilleure façon de marcher
  • 1985: Złośnica, tyt. oryg. L’Effrontée
  • 2003: Mała Lili, tyt. oryg. La Petite Lili
  • 1988: Mała złodziejka, tyt. oryg. La Petite Voleuse
  • 1998: Zimowe wakacje, tyt. oryg. La Classe de neige
                                     
  • z Ameryki Claude Sautet Zły syn 1982: Jean - Jacques Annaud Walka o ogień nominacje: Pierre Granier - Deferre Dziwna sprawa Claude Miller Przesłuchanie
  • Érick Zonca Zatańcz ze mną, reż. Rolf de Heer Zimowa szkoła, reż. Claude Miller Życie jest piękne, reż. Roberto Benigni Złota Palma: Wieczność i jeden
  • Bertrand Tavernier Jedni i drudzy, reż. Claude Lelouch Przesłuchanie w noc sylwestrową, reż. Claude Miller 1983: Równowaga La balance reż. Bob Swaim
  • wszystkich 1982, reż. Alain Jessua i Śmiertelny wyścig 1983, reż. Claude Miller Wystąpiła w ponad 20 filmach swego męża, Claude a Chabrola. Była żoną
  • Satrapi i Vincent Paronnaud Po prostu razem Claude Berri Darling Christine Carrière Tajemnica Claude Miller i Nathalie Carter Motyl i skafander Ronald
  • USA Michelle Yeoh - aktorka Chiny Bille August - reżyser Dania Claude Miller - reżyser, scenarzysta Francja Raúl Ruiz - reżyser Chile Walter
  • reż. Denys Arcand Les Côtelettes, reż. Bertrand Blier Mała Lili, reż. Claude Miller O piątej po południu, reż. Samira Makhmalbaf Ojciec i syn, reż. Aleksandr
  • małżeństwem. Juliette Binoche jako Elle William Shimell jako James Miller Jean - Claude Carrière jako mężczyzna Agathe Natanson jako kobieta Adrian Moore
  • przewodniczący jury Claude Berri, francuski reżyser William Goldman, amerykański scenarzysta Nastassja Kinski, niemiecka aktorka George Miller australijski
  • innowacyjność Akira Ogata Chór chłopięcy Nagroda FIPRESCI Pokój wróżek, reż. Claude Miller Nagroda Jury Ekumenicznego Droga do domu, reż. Zhang Yimou Złoty Niedźwiedź
  • światowa premiera miała miejsce 27 maja tegoż roku na Filipinach. Jean - Claude Van Damme jako Marcus Ray Rob Schneider jako Tommy Hendricks Lela Rochon
  • Patrick Kilpatrick Christian Sandman Naylor Joshua John Miller w czołówce jako Joshua Miller Douglas Tisdale Hank Stone w czołówce jako Hank Woessner