ⓘ Rosemary Murphy urodziła się w Monachium w Niemczech jako córka amerykańskiego dyplomaty stacjonującego w Niemczech. Karierę aktorską rozpoczęła w Olney, Maryla ..

                                     

ⓘ Rosemary Murphy

Rosemary Murphy urodziła się w Monachium w Niemczech jako córka amerykańskiego dyplomaty stacjonującego w Niemczech. Karierę aktorską rozpoczęła w Olney, Maryland. Zagrała w wielu filmach i seriach. Za rolę Sary Delano Roosevelt w filmie Eleonora i Franklin została uhonorowana nagrodą Emmy i otrzymała jedną nominację do nagrody Emmy za udział w zagraniu w drugiej części filmu Eleanor i Franklin w Białym Domu. Zmarła w wieku 89 lat.

                                     

1. Filmografia

seriale

  • 1991: Jackie jako Rose Kennedy
  • 1950: Armstrong Circle Theatre jako Claire Draper
  • 1967: CBS Playhouse
  • 1971: Cannon jako pielęgniarka
  • 1950: Robert Montgomery Presents jako panna Milford
  • 1974: Lucas Tanner jako Margaret Blumenthal
  • 1993: Doktor Quinn jako matka Horacego
  • 1990: Prawo i porządek jako oficer Wheeler
  • 1976: Quincy M.E. jako dr Diana Green
  • 1991: Civil Wars
  • 1979: Trapper John, M.D. jako Downing
  • 1980: Magnum jako Marion Danforth
  • 1968: Columbo jako Margaret Halperin
  • 1963: The Fugitive jako pani Turney
  • 1964: Inny świat jako Loretta Fowler
  • 1993: Johnny Bago jako Blossom
  • 1972: Ulice San Francisco jako Etta Morris Randolph
  • 1994: Zagadki Cosby’ego jako Brenda Trelane
  • 1964: Slatterys People jako Beth Styx
  • 1993: Frasier jako Carol Larkin
  • 1972: Maude jako Jane
  • 1960: Thriller jako Lavinia Sills/Alice Quimby
  • 1954: The Secret Storm jako Nola Hollister
  • 1961: The Defenders jako dr Edith Thurston
  • 1958: Naked City jako Lillian
  • 1992: Bodies of Evidence jako Pat Murphy
  • 1969: Medical Center jako dr Iris Cameron
  • 1970: Wszystkie moje dzieci jako Maureen Dalton Teller#1
  • 1988: Gorączka Nocy jako Joanna Allenby
  • 1973: Żar młodości jako Lydia Summers
  • 1961: Ben Casey jako Nancy Ross Briggs
  • 1984: Kate i Allie jako matka Allie
  • 1962: Wirgińczyk jako Pearl Dodd Krause

film

  • 2001: Proch i pył jako Angela
  • 1987: Wrzesień jako pani Mason
  • 2010: Romantycy jako babcia Hayes
  • 1962: Zabić drozda jako Maude Maudie Atkinson
  • 1974: A Case of Rape jako Muriel Dyer
  • 1961: The Young Doctors jako panna Graves
  • 1977: Julia jako Dorothy Parker
  • 1972: YouII Like My Mother jako panna Kinsolving
  • 1995: Jej wysokość Afrodyta jako Koordynatorka do spraw adopcji
  • 1993: A orkiestra grała dalej jako pracownica Banku Krwi
  • 2009: Życie.po.Życiu jako pani Whitehall
  • 1999: List w butelce jako Helen w B&B
  • 1981: Ręka jako Karen Wagner
  • 1991: Dla naszych chłopców jako Luanna Trott
  • 1995: Czarna eskadra jako Eleanor Roosevelt
  • 1973: Ace Eli and Rodger of the Skies jako Hannah
  • 1972: Invitation to a March
  • 1994: Nie wkładaj palca między drzwi jako panna Pritchard
  • 1972: Ben jako Beth Garrison
  • 1973: Z podniesionym czołem jako Callie Hacker
  • 1976: Eleonora i Franklin jako Sara Delano Roosevelt
  • 1977: Eleanor i Franklin w Białym Domu jako Sara Delano Roosevelt
  • 2007: Rodzina Savage jako Doris Metzger
  • 2008: Synekdocha, Nowy Jork jako Frances
  • 1979: The Attic jako pani Perkins
  • 1966: W każdą środę jako Dorothy Cleves
  • 1973: Czterdzieści karatów jako pani Latham
  • 1974: The Lady’s Not for Burning jako Margaret Devize
  • 1979: Before and After jako matka Carole