ⓘ Alma Muriel – meksykańska aktorka filmowa i telewizyjna. W 1985 roku została nominowana do Meksykańskiej Nagrody Filmowej Ariel w kategorii Najlepsza aktorka za ..

                                     

ⓘ Alma Muriel

Alma Muriel – meksykańska aktorka filmowa i telewizyjna.

W 1985 roku została nominowana do Meksykańskiej Nagrody Filmowej Ariel w kategorii Najlepsza aktorka za film Luna de Sangre 1982. Największą sławę przyniosły jej role antagonistek w meksykańskich telenowelach. W Polsce znana m.in. z ról w telenowelach Nigdy cię nie zapomnę 1999 Zaklęte serce 2003 i Miłość jak tequila 2007. Zmarła na zawał serca w wieku 62 lat.

                                     

1. Wybrana filmografia

seriale

  • 1999: Nigdy cię nie zapomnę jako Consuelo Del Valle
  • 1969: Rosario
  • 2008: La Rosa de Guadalupe jako Vicky
  • 1989: Las Grandes aguas jako Lena
  • 2005: La Esposa virgen jako Mercedes
  • 2007: Miłość jak tequila
  • 2003: Zaklęte serce jako Isabel Montenegro
  • 1975: Pobre Clara jako Susana

filmy

  • 1979: Cuando tejen las aranas jako Laura
  • 1982: Luna de sangre
  • 1982: Retrato de una mujer casada jako Irene
  • 1971: Mas alla de la violencia
  • 1985: Historias violentas
                                     
  • Valle Edith González - Esperanza Gamboa Martel Isabel Clara Martel Alma Muriel - Consuelo Del Valle Eugenia Cauduro - Silvia Requena Ortiz Humberto
  • Muriel Bradbrook ur. 27 kwietnia 1909 w Birkenhead, Cheshire, zm. 11 czerwca 1993 w Cambridge brytyjska badaczka twórczości Williama Szekspira, literaturoznawca
  • Montenegro Madrigal Lugo Navarro Vargas César Évora Atilio Montenegro Alma Muriel Isabel Montenegro Rene Strickler Camilio Guerrero Patricia Reyes
  • Peter s Friends, 1992 jako Mary If You See God, Tell Him 1993 jako Muriel Spry Don t Leave Me This Way 1993 jako Bridget Bennet Deadly Advice 1993
  • descuartizador 1991 El jugador 1991 En carne propia 1990 Estefanía Muriel Natalia de Jesús Ortega Atrapados 1990 Sentencia de muerte 1990 Trampa
  • Bonilla Alfredo Fontana Marta Aura Elwira Martinez Verónica Merchant Muriel Toledo Francisco de la O Guillermo De la Garza Mauricio Aspe Marcio
  • Beatrice Muriel Hill Tinsley ur. 27 stycznia 1941 w Chester, zm. 23 marca 1981 w New Haven urodzona w Wielkiej Brytanii nowozelandzka astronom i kosmolog
  • Society E - MRS 25th Anniversary Award 2008 EMET Prize w chemii 2002 Muriel David Jacknow Technion Award for Excellence in Teaching 2000 Gregori
  • Huppert Dziewczęta z Saint - Cyr jako Madame de Maintenon Muriel Robin Marie - Line jako Muriel Robin 2002: Emmanuelle Devos Na moich ustach jako Carla
  • Kenneth Koch, William Manchester, James Merrill, Sylvia Plath, Katha Pollit, Muriel Rukeyser i Gjertrud Schnackenberg, zaś pośród jurorów znaleźli się Robert
  • 1962: Kochanka Älskarinnan jako dziewczyna 1961: Ljuva ungdomstid jako Muriel McComber, córka Davida 1961: Raj Lustgården jako Anna, córka Fanny 1961:
  • 2005: Trzy igły 3 Needles jako Hilde 2005: The Thing About My Folks jako Muriel Kleinman 2005: Whiskey School jako Ellen Haywood 2004: Bibliotekarz: Tajemnica