ⓘ Andrew V. McLaglen. Andrew Victor McLaglen – amerykański reżyser filmowy i telewizyjny pochodzenia brytyjskiego. Syn brytyjskiego aktora, laureata Oscara Victor ..

                                     

ⓘ Andrew V. McLaglen

Andrew Victor McLaglen – amerykański reżyser filmowy i telewizyjny pochodzenia brytyjskiego. Syn brytyjskiego aktora, laureata Oscara Victora McLaglena.

McLaglen zapisał się w historii kina głównie jako twórca tzw. filmów "klasy B”; najczęściej były to westerny. Kilkakrotnie realizował kontynuacje wielkich filmowych przebojów; takich jak m.in.: Żelazny krzyż 1977; reż. Sam Peckinpah – sequel Steiner - Żelazny krzyż 2 1979, Parszywa dwunastka 1967; reż. Robert Aldrich – sequel Parszywa dwunastka 2 1985, Most na rzece Kwai 1957; reż. David Lean – sequal Powrót znad rzeki Kwai 1988. Zasłynął także jako reżyser kilku westernów z Johnem Wayneem w roli głównej. Były to: McLintock! 1963, Niezwyciężeni 1969, Chisum 1970, Synowie szeryfa 1973.

                                     

1. Życie prywatne

Pierwszą żoną reżysera była amerykańska aktorka Veda Ann Borg. Byli małżeństwem w latach 1946–1958; związek zakończył się rozwodem. Mieli syna Andrew ur. 1954, zm. 2006. Z drugiego małżeństwa McLaglen miał jeszcze dwoje dzieci; syna Josha i córkę Mary.

                                     

2. Wybrana filmografia

  • Steiner - Żelazny krzyż 2 1979
  • Zachodni szlak 1967
  • Sahara 1983
  • Niezwyciężeni 1969
  • Dzikie gęsi 1978
  • Akcja na Morzu Północnym 1979
  • Szlachetna rasa 1966
  • Shenandoah 1965
  • Ujarzmić piekło 1968
  • Bandolero! 1968
  • McLintock! 1963
  • Wilki morskie 1980
  • Parszywa dwunastka 2 1985
  • Chisum 1970
  • Pojedynek po latach 1976
  • Synowie szeryfa 1973
  • Powrót znad rzeki Kwai 1988